Morotslimpor

 
 
 
 
 Morotslimpor, 2 st (2,85 l) 
 
Ingredienser:
 
50 g jäst
9 dl vatten
ca. 1 l grovmix från semper*
ca. 9 1/2 dl havregryn, ren havre
3 dl naturell yoghurt*
5 tsk salt
1/2 matolja
ca. 6 dl bovetemjöl
1 1/2 msk fiberhusk
3 stora finrivna morötter
 
Gör så här:
 
1. Smula ner jästen i en hushållsassistent.
2. Värm vattnet i en kastrull till ca 37 grader. Häll sedan vattnet över jästen i assistenten och tillsätt fiberhusken. Låt assistenten blanda degen tills jästen har lösts upp. Låt jäsa i ca. 10 min.
3. Tillsätt havregryn, yoghurt, salt, olja, morötter och häll i lite mjöl i taget. Låt assistenten jobba under tiden. 
4. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 2 timmar. 
5. Sätt ugnen på 200 grader ungefär en halvtimme innan det är dags att grädda brödet. 
6. Smörj in brödformarna med smör och häll i deg i formen. Försök att dra ut degen med hjälp av en slickepott.
7. Pensla brödet med vatten, strö på lite solroskärnor och/eller pumpafrön. 
8. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca. 40 min. 
9. Ta ut brödet ur formen direkt, det är alltid lättare att få ur brödet ur formarna då det fortfarande är varmt. 

* Använd laktosfria alternativ så blir brödet laktosfritt. :) 

 
Hoppas det ska smaka 
 
 
 
 
 
Kram Tina