Morotslimpor

Morotslimpor, 2 st (2,85 l)
Ingredienser:
50 g jäst
9 dl vatten
ca. 1 l grovmix från semper*
ca. 9 1/2 dl havregryn, ren havre
3 dl naturell yoghurt*
5 tsk salt
1/2 matolja
ca. 6 dl bovetemjöl
1 1/2 msk fiberhusk
3 stora finrivna morötter
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en hushållsassistent.
2. Värm vattnet i en kastrull till ca 37 grader. Häll sedan vattnet över jästen i assistenten och tillsätt fiberhusken. Låt assistenten blanda degen tills jästen har lösts upp. Låt jäsa i ca. 10 min.
3. Tillsätt havregryn, yoghurt, salt, olja, morötter och häll i lite mjöl i taget. Låt assistenten jobba under tiden.
4. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 2 timmar.
5. Sätt ugnen på 200 grader ungefär en halvtimme innan det är dags att grädda brödet.
6. Smörj in brödformarna med smör och häll i deg i formen. Försök att dra ut degen med hjälp av en slickepott.
7. Pensla brödet med vatten, strö på lite solroskärnor och/eller pumpafrön.
8. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca. 40 min.
9. Ta ut brödet ur formen direkt, det är alltid lättare att få ur brödet ur formarna då det fortfarande är varmt.
* Använd laktosfria alternativ så blir brödet laktosfritt. :)
Hoppas det ska smaka ♡