Helstekt fläskfilé med klyftpotatis



Igår blev det trerätters till middag då vi fick finbesök. :) Jag skulle fixa i ordning huvudrätten som bestod av helstekt fläskfilé, klyftpotatis och tzatziki. 
 
Helstekt fläskfilé, 4 port.
 
Marinad:
 
1 msk örtagårdskrydda
1/2 msk persillade
1/2 msk basilika
1 msk oregano
1/2 msk timjan 
1/2 tsk curry 
1/2 tsk sambal olek
1 msk sweet chili sås
1 msk honung
1 dl rapsolja
2 klyftor vitlök
 
Ingredienser
 
Ca 1 kg fläskfile/fläskytterfilé 
 
Börja med att förbereda köttet och marinaden några timmar innan servering, så att marinaden hinner sätta sig. 
 
1. Putsa filén från senor och fett. Lägg sedan filén i en fryspåse tillsammans med vitlöksklyftorna.
2. Förbered marinaden. Blanda ihop alla ingredienser i en skål, avsluta med oljan.
3. Häll ner marinaden i fryspåsen. Låt köttet ligga i kylskåpet i ungefär 2 timmar före tillagning.
4. Sätt ugnen på 200 grader ungefär en halvtimme innan tillagning.
5. Smörj in en ugnsform med lite olja och häll i fläskfilén med marinaden. 
6. Låt filén tillagas mitt i ugnen i ca 40 min.-1 h tills den är helt genomstekt. 
 
 Jag fick ännu mer blommor av våra gäster. Tusen tack för blommor och trevligt sällskap! 

 
Klyftpotatis, 4 port.
 
Ingredienser 
 
Ca 900 g delikatesspotatis
Oregano
Salt
Olivolja 
 
1. Skala potatisen och skär den sedan i klyftor.
2. Lägg klyftorna i en ugnsform. Tillsätt sedan olivolja och krydda efter smak.
3. Ställ in klyftorna i ugnen i ca 40-50 min. Tills potatisen är mjuk.
 
 
Hoppas det ska smaka